CLICK!

* Iklan BEST untuk di'klik' *

* SEARCH.. *

Loading...

Friday, August 13, 2010

* Kamus Bahasa BAJAU aku..

1. Limpas : lalu, melewati.
2. Peggal : buat naik angin, buat marah.
3. Baccat : buat naik angin, buat marah.
4. Ampas : hempas.
5. Kompek : Beg plastik
6. Tambling : Perbuatan akrobatik terjun sungai
7. sanggar : pisang goreng
8. gegger : gila
9. kumpau : berlagak
10. Kilik : gila-gila
11. celledak : gedik, minta puji.
12. pengkak : tempang
13. langgok : gaya org dari indonesia
14. jelek: tidak cantik
15. sinting : gila
16. Gasak : Hantam, tumbuk
17. starring : hero
18. lolok : serangga
19. keroyok : gaduh ramai
20. kanjopang : lipas
21. parakang : hantu
22. Gerek : sembelih
23. kerbek : cakar
24. bertrep :bergaya tidak tentu pasal
(sumber : Internet )

Baca ni : 

Aku ni org Perak.. So, bahasa Bajau ni aku just dengar dari org2 yg bercakap kat sekeliling aku..Aku kt Semporna, majoriti org Bajau.... Lagipon, dalam list tu ade gak aku ambik kt Internet....So, kalau ada salah silap, sorry ye!!!  Tolonglah perbetulkan mana yg silap ye...

6 comments:

  1. ape maksud NANONG . the sentences is like diz BE STRONG NANONG . can u pliz xplain to me .?

    ReplyDelete
  2. pkataan 'nanong' tak ada dlm bahasa bajau SEMPORNA... maybe dalam bahasa bajau Kota Belut, Tuaran or Papar ade kot pkataan ni..tak pasti...

    ReplyDelete
  3. ini bahasa bajau ka bugis ? silap kali ko ni...
    bahasa bajau banyak sama ngan bahasa melayu...
    mcm perkata tempang tu...bahasa bajau pn sebut tempang jugak...
    senteng bukan sinting...
    bilaw bukan gegger..
    biga bukan celledak...
    penggua bukan parakang...
    kemahung bukan kanjopang...
    kelot bukan gerek..
    kekau bukan kerbek..
    labai bukan limpas...

    ReplyDelete
  4. ohooo...sy ambil ni sumber dari internet...sy dah tanya student sy...apa yg remy cakap ni betul smua...sorry ye kalau tsalah tafsir....

    ReplyDelete
  5. campur2 ne. ada bahasa bajau-suluk semporna. ada juga bahasa loghat melayu-tawau yg dipengaruhi oleh bahasa bugis. hahaha, semporna tue kan dalam daerah tawau jugak. jadi tidak mustahil berlaku pinjaman bahasa drpd bahasa bugis. intonasi bahasa durg puwn hampir sama i mean bajau laut dan bugis.

    ReplyDelete
  6. ini bhsa bugis..kwn2 bugis aq dr tawau smua ckp mcm ni..klu bilang bajau laut jauh skali..kwn aq y bajau laut teda jg bhasa bgini..dorg mcm suluk2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yeay..Happy Birthday!

Daisypath Happy Birthday tickers